keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen


Euroopan unionissa heitetään vuosittain ruokaa pois 173kg henkeä kohden. Eniten kotitalouksissa heitetään pois leipää, hedelmiä, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, liha- ja kalatuotteita sekä kahvia. Ruokahävikki kotitalouksissa johtuu usein suunnittelemattomuudesta, kiireisestä elämästä ja keittiötaitojen heikkoudesta.


1. Tarkista mitä vanhentuvia ruoka-aineita sinulla on ja mieti, miten ne voisi hyödyntää.

2. Suunnittele ruokaostokset ennen kauppaan menoa. Tee ostoslista sen mukaan, mitä tarvitset, mitä sinulla jo on ja mitä ehdit käyttää ennen tuotteen pilaantumista. Näin vältyt turhilta ostoksilta.

3. Valitse tarpeeseesi sopiva pakkauskoko. Vaikka pienemmät pakkaukset ovat usein hieman kalliimpia, menetät isomman pakkauksen rahallisen säästön, jos jätät käyttämättä siitä osan.

4. Huomioi parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -metkintöjen erot. Parasta ennen -merkintä kertoo mihin asti elintarvike säilyy vähintään. Viimeinen käyttöpäivä kertoo ajan, jolloin elintarvike olisi viimeistään käytettävä.

5. Vaikka elintarvikkeen parasta ennen -päiväys olisi mennyt ohi, voi tuotetta luultavasti käyttää. Voit selvittää elintarvikkeen käytettävyyden aistinvaraisesti. Jos tuote on pilalla, haistat ja näät sen kyllä.

6. Jos ruokaa jää yli, sen voi pakastaa. Myös useimpia elintarvikkeita voi pakastaa, jos tiedät ettet ehdi käyttämään niitä ennen niiden pilaantumista.

7. Ota lautasellesi vain se määrä, minkä varmasti jaksat syödä.





Voit tutustua seuraaviin sivustoihin:


www.saasyoda.fi

www.havikkiviikko.fi

www.ruokatieto.fi